معرفی گیاه دارویی هل
هل سبز گیاهی است که بومی جنوب شرق آسیا است. نامهای قاقله صغار و کبار، هیل و هال اسامی متداول هل در طب سنتی ایران اند. هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.
این گیاه علفی دارای میوه ی تخممرغی شکل کوچکی است به طول ۱ ـ ۲ cm (در بعضی انواع طولانیتر) که به طور متوسط ۱۵ ـ ۲۰ (در بعضی کمتر یا بیشتر) دانه به رنگ قهوه ای، سبز، زاویه دار و معطر در آن وجود دارد.
هل میوه ای کوچک و از خانواده زنجبیلیان است که به عنوان دانه ای خوشبو در انواع مختلفی از جمله هل سیاه، هل سفید و هل سبز یافت می شود. دانه های معطر و مطبوعی به رنگ قهوه ای در میوه ی آن وجود دارد که به عنوان ادویه و برای خوشبو کردن نوشیدنی ها و غذاها به مصرف می رسد.
هل سبز از جمله قدیمیترین ادویههای شناخته شده میباشد که در طول تاریخ توسط تمدنهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. قدمت هل، به چهارهزار سال پیش باز میگردد و بسیاری از جوامع از این گیاه به عنوان یک ماده دارویی یاد کردهاند. به عنوان مثال در مصر باستان هل به عنوان دارو در شربتهای بومی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین رومیها و یونانیها هل را به عنوانی گیاهی با عطر خوش میشناختند و بوی آن را به عنوان یک عنصر آرامش بخش میدانستند.
خواص گیاه دارویی هل
جویدن دانه های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، می تواند بوی نامطبوع دهان (مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی کند.
دانه های هل، خواص گرمابخشی داشته و معده و روده ها را تقویت می کنند.
هل، اشتها را تحریک می کند و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد.
نوشیدن دم کرده آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می شود.
یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است.
اضطراب و نگرانی را کاهش می دهد و در رفع افسردگی موثر است.
همچنین کلیه ها را تقویت می کند و گفته می شود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.
اگر مشکلاتی مانند سردرد و حالت تهوع به سراغتان آمد می توانید از هل استفاده کنید که در رفع سردرد و حالت تهوع بسیار موثر است، برای این منظور به چایی خود یک تا دو عدد هل اضافه کنید و اجازه دهید که خوب دم بکشد تا اثر خود را بگذارد، این کار به کاهش تجمع چربیها کمک می کند، پوست شما راجلا می دهد، سردرد را تسکین، حالت تهوع را رفع و نفخ و سوء هاضمه رادرمان می کند.
مالیدن روغن هل، به گردن و پس سر موجب رفع سردردهای سوداوی ناشی از گرفتگی عضلات میشود که این سردردها، معمولاً در شب و اول صبح بیشتر بروز پیدا میکند.
چون با تخم خیار به اندازه مساوی و هر روز یک درهم با سکنجبین بیاشامند، سنگ گرده و مثانه بریزاند.
شیوه استفاده
هنگام دم کردن چای، چند دانه هل یا یک عدد میوه هل را در قوری بیاندازید و همراه با چای آن را دم کنید.
از هل ساییده شده نیز می توان در غذا، چاشنی و شیرینی استفاده کرد.
در چه مواردی باید از مصرف هل اجتناب کنیم؟
هل مضر رودهها است و از این نظر باید با کتیرا خورده شود.
مصرف زیاد این ماده در افرادی که طبیعت گرم دارند مضر است.
منبع: https://tabaye.ir
گرد آوری: مجله اینترنتی بانوی خاص